De zon maakt ons allemaal gelukkiger, maar eigenaars van zonnepanelen zullen nog nét iets gelukkiger worden. Meer zon betekent natuurlijk meer kWh aan zonne-energie en dus meer rendement. Veel mensen twijfelen nog aan een zonne-installatie, omdat er in België vaak grijze en regenachtige dagen zijn. Maar hoeveel uren zonneschijn zijn er exact en renderen zonnepanelen ook in wintermaanden? Hieronder beantwoorden wij al je zonnevragen.
Lente en zomer
Jaarlijks krijgen we in Ukkel (het Belgisch referentiepunt voor temperatuurmetingen) tussen 1500 uur en 2000 uren zonneschijn per jaar. Het zal je vast niet verbazen dat de maanden maart t.e.m. september de piekmaanden zijn voor zonnepaneleneigenaars. Dan komt de zon langer door en zijn er minder wolken, met als gevolg dat de zonuren veel langer zijn vergeleken met herfst- en wintermaanden. Dat betekent ook dat in die maanden je zonnepanelen ook veel meer energie kunnen produceren voor jou.
Het verschil in zonuren tussen lentemaanden en zomermaanden is niet aanzienlijk. Soms scoren lentemaanden zelfs beter dan zomermaanden op vlak van zonuren, maar meestal bieden de zomermaanden net iets meer zonlicht. Gemiddeld zijn er zo’n 200 uren per maand in de lente en zomer waar de zon schijnt.
- De meeste uren zonneschijn in de lente/zomer werd gemeten in augustus 2022 en bedroeg 264 uur zonneschijn
- De laagste zonuren in zomer en lente waren 113 uur in april 2012
Tip: Op onderstaande links kan je grafieken van gemiddelde zonuren zien
Link 1 KMI: KMI – Klimaatnormalen te Ukkel (meteo.be)
Link 2 Frank Deboosere Lentegemiddelden: Frank Deboosere – Klimaat Ukkel lente
Link 3: Frank Deboosere Zomergemiddelden: Frank Deboosere – Klimaat Ukkel zomer
Herfst en winter
De minste zonuren worden gemeten in de maand december en januari. Logisch, want dan wordt het vroeg donker, is er doorgaans veel bewolking en hebben we vriestemperaturen. Dat betekent ook dat je zonnepanelen in die maanden minder gaan kunnen produceren.
Het verschil in zonuren tussen herfstmaanden en wintermaanden is wél aanzienlijk. Herfstmaanden bieden het dubbel van de zonuren dan wintermaanden. In de winter ga je dus meer energie moeten afnemen van het net, aangezien we dan gemiddeld tussen 30 en 50 zonuren per maand hebben. Ook is de zon veel minder sterk in wintermaanden, wat ook impact heeft op je zonne-energie.
In de herfstmaanden doet oktober het best goed, daar hebben we gemiddeld 116 zonuren in die maand. Vanaf november beginnen de zonuren wel af te vlakken.
- Het hoogste aantal zonuren in herfst of winter was 177 uur in oktober 2018
- Het laagste aantal zonuren was slechts 10 uur in december 2017
Link 1 KMI: KMI – Klimaatnormalen te Ukkel (meteo.be)
Link 2: Frank Deboosere Herfstgemiddelden: Frank Deboosere – Klimaat Ukkel herfst
Link 3: Frank Deboosere Wintergemiddelden: Frank Deboosere – Klimaat Ukkel winter
Zonne-energie in de winter
We horen je al denken: wekken zonnepanelen wel genoeg stroom op in de winter? Uiteraard zal de energieproductie minder zijn dan in lente- of zomermaanden. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat je zonnepanelen niks zullen bijdragen. Om het te visualiseren: weerman Frank Deboosere heeft op zijn website van 2009 tot 2019 elke dag bijgehouden hoeveel kWh zijn zonnepanelen hebben opgewekt. Je kan heel gemakkelijk met je muis bewegen over de grafiek en zien hoeveel energie zijn zonne-installatie op die dag heeft opgewekt. Uit zijn data kunnen we afleiden dat op sommige winterdagen de opwek hoog was en op andere winterdagen de opwek aan de lagere kant was. Het dagboek van zijn zonnepanelen kan je vinden op zijn website.
Het beperkte aantal uur zonneschijn in Vlaanderen is één van de drempels die gezinnen afschrikt van zonnepanelen te laten installeren. In de lente en zomer renderen je zonnepanelen optimaal. Maar zelfs in wintermaanden zijn er dagen waarop je zonnepanelen goed zullen produceren.
- In België hebben we gemiddeld tussen 1500 uur en 2000 uur zonneschijn per jaar
- De lente- en zomermaanden bieden het meeste zonlicht, dat betekent dat je zonnepanelen ook het meeste gaan opbrengen in die maanden
- Herfst- en wintermaanden leveren minder zonneschijn op waardoor je meer elektriciteit moet gaan afnemen bij je energieleverancier
- Op de website van Frank Deboosere krijg je inzicht in de energieproductie van zijn zonne-installatie. Van 2009 t.e.m. 2019 zie je per dag hoeveel energie zijn zonnepanelen hebben opgewekt