Je zelfverbruik verhogen zonder grote investeringen! 

Het gemiddelde huishouden met zonnepanelen verbruikt maar 30% van hun eigen opgewekte zonne-energie. Maar, door je energieverbruik slim aan te passen, kan je je zelfverbruik verhogen met een 7% – 10%. Zonnepanelen produceren het meeste stroom tussen 11 uur en 15 uur. Om je zelfverbruik te vergroten, moet je zoveel mogelijk elektriciteit tussen deze uren verbruiken. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Wij helpen je op weg met enkele tips. 

Tijdens wintermaanden is het zelfverbruik doorgaans veel hoger dan in de zomer. Dit komt omdat tussen november en februari je zonnepanelen minder energie opwekken en omdat het elektriciteitsverbruik hoger ligt in vergelijking met zomermaanden. Je gaat in de winter dus meer beroep doen op je zonnepanelen. In de zomermaanden wekken je zonnepanelen overdag meer energie op, maar dan heb je juist minder energie nodig, waardoor er veel energie verloren gaat naar het net.  

Inzicht krijgen in je zonnepanelen 

Eerst en vooral is het belangrijk om inzicht te krijgen in de energieproductie van je zonnepanelen. Op je app kan de nauwkeurig het verbruik opvolgen en zo kan je zien op welke tijdstip je zonnepanelen het meeste genereren. Doorgaans liggen de piekuren tussen 11 uur en 15 uur, maar dit kan verschillen afhankelijk van hoe je zonnepanelen georiënteerd staan. Ga dus na in je monitoringsysteem wanneer je zonnepanelen het meeste produceren. Maar als je deze even niet bij de hand hebt is het geen probleem! Je kan ook gewoon even kijken als buiten de zon schijnt en er weinig bewolking is. Dan kan je erop rekenen dat je zonnepanelen op dat moment aan het produceren zijn. 

Lees ook: Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen 

Stem je huishoudapparaten af op je zonnepanelen 

Als je eenmaal inzicht hebt in je energieproductie van je zonnepanelen, kan je proberen je huishoudtoestellen hierop af te stemmen. Als je overdag thuis bent, probeer dan eens tijdens de piekuren van je zonnepanelen je wasmachine te draaien of het eten te koken. Hieronder een lijstje van de meest energieverslindende huishoudapparaten: 

  • Wasmachine 
  • Droogkast 
  • Vaatwasser 
  • Airco 
  • Laadstation 

Indien je (enkele van) deze apparaten kan instellen om op je piekuren te gebruiken, dan gaat je zelfverbruik omhoog. Probeer dus je huishoudtoestellen te laten draaien doorgeen de dag, je devices (smartphone, tablet, laptops) op te laden doorheen de dag. Want dan maak je gebruik van je eigen gratis energie. 

Extra tip: Let ook op alle toestellen die in waakstand staan. Alle apparaten op stand-by verbruiken tezamen ook veel energie. Je zonne-energie gaat verloren naar deze apparaten en op die manier riskeer je nog steeds veel netstroom af te nemen doorheen de dag. Kies dus welke apparaten je in waakstand wil houden en bij de rest trek je best de kabel uit het stopcontact. 

Verwarm overdag met elektriciteit 

Dit is misschien wel de meest impactvolle tip; stem je HVAC-systeem af op je zonnepanelen. Heb je een airco of een elektrische boiler, dan kan je deze best laten verwarmen doorheen de dag. Omdat je met elektriciteit verwarmt (en niet gas) kan je je huis op zonne-energie verwarmen. 

Wist je dat: De verwarming is de grootste energievreter in huis. Het grootste aandeel van je energieverbruik gaat naar verwarmen van de ruimtes. Maar met een elektrische boiler of een airconditioningsysteem verwarm je je huis deels op eigen zonne-energie! En dan gaat je zelfverbruik nog eens omhoog. 

De beste tips om zelfverbruik te verhogen op een rijtje: 

  • Krijg inzicht in de energieproductie van je zonnepanelen zodat je weet wat de piekzonuren zijn. 
  • Laat tijdens de piekzonuren van je zonnepanelen je grootverbruikers (vaatwasser, wasmachine, etc.) draaien en let ook op voor de sluimverbruikers. 
  • Indien je de optie hebt om met elektriciteit te verwarmen doe je dit best ook tijdens de piekzonuren. 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn