Wat zijn injectietarieven? 

Als zonnepaneleneigenaar kan je  natuurlijk niet 100% van je eigen opgewekte zonne-energie thuis gebruiken, daarom biedt je energieleverancier jou een injectietarief aan. Dit is een vergoeding die je krijgt per kWh aan zonne-energie die jij op het net plaatst. Het injectietarief is de opvolger van het prosumententarief, wat uitging van het principe van de terugdraaiende teller.  

Voor wie is het injectietarief? 

Indien je een zonne-installatie hebt met digitale meter, krijg je automatisch een injectietarief bij jouw energieleverancier. Zonnepaneleneigenaars met een analoge meter kunnen geen injectievergoeding krijgen, alleen een digitale meter kan onderscheid maken tussen je afname en injectie van zonne-energie. Bovendien bestaat het injectietarief alleen in Vlaanderen en in Brussel.  

Let op: injectievergoedingen kunnen sterk verschillen per energieleverancier. Daarnaast zijn energieleveranciers niet verplicht een injectievergoedingen te geven. Ze kiezen zelf of ze een injectievergoeding toekennen en hoeveel die bedraagt. 

Hoe hoog liggen de injectietarieven in Vlaanderen? 

Injectievergoedingen liggen over het algemeen lager dan de prijs die jij betaalt wanneer jij energie van het elektriciteitsnet koopt. Dat komt omdat je bovenop de kostprijs van de elektriciteit ook nog eens distributiekosten en belastingen betaalt. De gemiddelde vergoeding ligt rond de € 20 /kWh. Echter zijn de injectievergoedingen in 2022 zeer sterk gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Er is dus veel vooruitgang geboekt, en dat heeft de injectievergoedingen populairder gemaakt. 

Let op: Net zoals de energieprijzen, schommelen de injectievergoedingen ook. Je zal dus niet elke maand hetzelfde tarief krijgen voor je geïnjecteerde energie. Op mijnenergie kan je maandelijks zien hoeveel de verschillende injectietarieven op de energiemarkt bedragen

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn