Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen 

Als je zonnepanelen hebt, dan betaalt de zon voor een deel je energiefactuur! Uiteraard wil je dat je zonnepanelen optimaal blijven renderen, begrijpelijk, want de energieprijzen zijn het afgelopen jaar door het dak gestegen. Het is geen geheim dat zonnepanelen het beste presteren wanneer de zon schijnt, maar ook op bewolkte dagen blijven ze zeker rendabel! Wij helpen je om de opbrengst van je zonnepanelen te verhogen met enkele tips.

Je zelfverbruik slim aanpassen

Als je zonnepanelen hebt, stem je best je energieverbruik af op je zonnepanelen. Hiervoor moet je eerst en vooral inzicht krijgen in je eigen verbruik én in de productie van je zonnepanelen. Wij kunnen je alvast helpen met dat tweede. Zonnepanelen produceren doorgaans het meeste energie tussen 11u en 15u. Voor optimaal rendement benut je best zoveel mogelijk van je eigen energie, want dit is de goedkoopste energie! Aangezien zonnepanelen energie niet kunnen opslaan, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk energie onmiddellijk verbruikt. Zo kan je best je huishoudtoestellen gebruiken tijdens deze piekuren. Als klant van H&S Powersolutions, kan je in de FusionSolar app nauwkeurig nagaan wat de exacte tijdstippen zijn waarop je zonnepanelen het meeste energie produceren. 

Tip: Wil je je zelfverbruik nóg opdrijven? Een thuisbatterij slaat de overtollige energie van je zonnepanelen op, zodat je deze op een later moment kan gebruiken.

Vermijd schaduw

Heb je een boom, schoorsteen, pijpje of andere structuur die schaduw werpt op je zonnepanelen? Dat heeft uiteraard negatieve gevolgen voor de opbrengst van je zonnepanelen. Het heet niet voor niets een ‘zonne’-paneel. Probeer schaduw zoveel mogelijk te vermijden, maar laat je zeker niet afschrikken door een klein beetje schaduw! Zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen en bij diffuus licht! Een klein beetje schaduw zal dus geen groot effect hebben op de efficiëntie van je zonnepanelen.

Reinig je zonnepanelen

Zonnepanelen vereisen zeer weinig onderhoud. Toch is het wel nuttig om elke 2 jaar je zonnepanelen een grondige schoonmaakbeurt te geven. Met reinigingsbeurten blijven je zonnepanelen optimaal werken en kan je potentiële defecten in de toekomst vermijden. Doorgaans kost een reinigingsbeurt ongeveer €150. Als klant van H&S Powersolutions krijg je een aantal gratis reinigingsbeurten bij je zonnepaneleninstallatie. Zo blijven je zonnepanelen doorheen de jaren in topconditie!

De oriëntatie van je dak

Niet alleen het weer, maar ook de oriëntatie van je dak kan het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden. De meest optimale oriëntatie van je dak zou naar het zuiden zijn. Dit is de richting waar ’s middags de zon het hoogste punt bereikt. De optimale oriëntaties voor je dak zijn zuid, oost, west en alles wat daar tussenin valt. Op daken die noord gericht zijn kun je best geen zonnepanelen installeren, omdat hierbij de terugverdientijd veel langer ligt.  

Bij huizen met platte daken hoef je niet te kijken naar de oriëntatie. Op platte daken worden de zonnepanelen altijd geplaatst in een hoek van tussen 30° – 35° naar de zuiderse richting. Dit is de optimale hellingsgraad en oriëntatie voor maximaal rendement. 

Tip: Op de Zonnekaart van de Vlaamse overheid kan u nagaan hoe geschikt uw woning is voor zonnepanelen.

Kies voor een injectietarief

Lukt het je toch niet om je eigen zonne-energie volledig te benutten. Misschien werk je overdag of ben je gewoon vaak weg van huis. Geen ramp! Als je kiest voor een injectietarief ontvang je een vergoeding voor de surplus aan energie. De overtollige zonne-energie die je niet meteen verbruikt gaat dan naar het elektriciteitsnet. Op dat moment ben jij zowaar de verkoper van energie, en koopt je energieleverancier het bij jou aan.  

Let op: Niet alle energieleveranciers geven je een compensatie voor je energie op het net te injecteren. Ook varieert het bedrag wat je krijgt per energieleverancier. Bekijk hier welk injectietarief je het meeste opbrengt. 

Al onze tips op een rijtje: 

  • Je zelfverbruik afstemmen op de piekmomenten van je zonnepanelen 
  • Reinig je zonnepanelen elke 2 jaar 
  • Probeer schaduw zo veel mogelijk te vermijden op je zonnepanelen 
  • Zorg dat je dak richting het zuiden, oosten of westen is gericht 
  • Bij een plat dak: zorg dat de zonnepanelen zuidelijk gericht staan op een graad van 30° – 35° 
  • Kies het injectietarief dat het beste bij jouw situatie past 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn