Airconditioning + zonnepanelen: verwarm en verkoel op zonne-energie 

De verwarming is de grootste energieverbruiker in huis. Maar liefst 70% van het totale energieverbruik gaat naar het verwarmen van de verschillende ruimtes. Nu de gasprijzen recordhoogtes bereiken, zoeken mensen een manier om hun woning op elektriciteit te verwarmen. Met een modern airconditioningsysteem verkoel en verwarm je je huis veel sneller en efficiënter. Combineer dit met zonnepanelen, dan verwarm/verkoel je helemaal op zonne-energie. Zo bespaar je tegelijkertijd op je energie- en aardgasfactuur.  

We hebben de laatste jaren meer en meer te maken met hittegolven. Dat heeft als gevolg dat het binnenklimaat ondraaglijk warm wordt. Een goed airconditioningsysteem helpt daar tegen: je kan zelf de temperatuur aanpassen naar je eigen voorkeur. Echter denken veel mensen nog steeds dat airco’s vandaag de dag alleen kunnen verkoelen, maar dit is verleden tijd. Moderne airconditioningsystemen zijn multifunctioneel. Ze kunnen verkoelen, verwarmen, de luchtkwaliteit verbeteren en huisstofmijt verminderen.  

Zonnepanelen en airconditioning 

Als je kiest voor zonnepanelen met airconditioning, dan verkoel of verwarm je je woning op zonne-energie. De zonnepanelen zorgen dus voor stroom voor je airco, wat positieve gevolgen heeft voor je energiefactuur en daarbovenop ook nog eens milieuvriendelijk is. Als je volledig op elektriciteit verwarmt, stap je ook af van die alsmaar duurder wordende aardgas.  

Let op: Zorg dat je je airco gebruikt tijdens de momenten waarop je zonnepanelen veel energie produceren. Doorheen de dag zijn de piekmomenten van je zonnepanelen, ’s avond produceren je panelen wat minder.  

Als je kiest voor een modern aircosysteem en deze aanzet tijdens de piekzonuren van je zonnepanelen kan je je huis verwarmen of verkoelen zonder elektriciteit te moeten aankopen bij je energieleverancier. Met zonnepanelen en een aircosysteem voorkom je een hoge energiefactuur en voorkom je hoge verbruikspieken. Dat is slim met het nieuwe capaciteitstarief. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig met mijn airco? 

Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt om je airco te voorzien van elektriciteit is volledig afhankelijk van jouw situatie. Wij helpen je om voor jezelf te berekenen hoeveel zonnepanelen jij best neemt om je aircoverbruik te compenseren.  

  • In welke ruimtes wil je airco 
  • Hoe groot de ruimtes zijn 
  • Hoe goed geïsoleerd je woning is 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn