Alle voordelen van zonnepanelen op een rijtje 

Overweeg je thuis zonnepanelen te installeren? Goed idee! Met zonnepanelen is de zon je belangrijkste energiebron en ben je minder afhankelijk van die alsmaar stijgende energieprijzen. Nog niet helemaal overtuigd? Je staat er heus niet alleen voor. We geven je graag een extra duwtje in de rug door de belangrijkste voordelen van zonnepanelen nog eens te overlopen. 

Minder afhankelijk van netstroom

Zoals eerder al aangehaald, wek je met zonnepanelen je eigen energie op, waardoor je minder afhankelijk wordt van netstroom. We raden het ten volle aan om overdag zoveel mogelijk je eigen zonne-energie te verbruiken, want dit is de periode dat je zonnepanelen het meeste produceren. De prijzen van netstroom zijn afgelopen jaar sterk gestegen. De VREG volgt de evolutie van de energieprijzen nauw op. Met zonnepanelen op je dak bespaar je dus flink op je factuur! 

Extra voordeel: Op zonnepanelen betaal je maar 6% btw! Op woningen die jonger zijn dan 10 jaar vervalt dit verlaagde btw-tarief op 31 december 2023.

Injectievergoedingen

Met zonnepanelen kan het goed zijn dat je meer energie produceert dan dat je op dat moment verbruikt. Dan gaat je surplus aan energie automatisch terug naar het net. En daar krijg je een vergoeding voor! Op die manier ‘verkoop’ je je eigen zonne-energie zowaar. Hoeveel voordeel het opbrengt is afhankelijk van hoeveel energie je zelf verbruikt en hoeveel energie je injecteert op het net. 

Let op: Niet elke energieleverancier geeft je een compensatie hiervoor!. Check hier welk injectietarief je het meeste opbrengt. 

Waarde van je woning stijgt

Een ander groot voordeel van een zonne-installatie, is dat je woning meer waarde heeft! Nederlandse onderzoekers stellen vast dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij de verkoop van het huis. Zonnepanelen vertegenwoordigen een meerwaarde van ongeveer 2,56% op je woning. Niet alleen dat, maar zonnepanelen zullen je huis ook extra interessant maken voor potentiële kopers! Ideaal voor wie aan verhuizen denkt, want de volledige waarde van je zonnepanelen wordt meegeteld in de prijs van je woning. 

Wist je dat: Bij verhuis kan je zonnepanelen ook gewoon meenemen. Het enige wat je moet doen is een adresverandering meegeven aan Fluvius. H&S Powersolutions helpt je graag bij het verhuizen van je zonnepanelen. Daarbovenop geniet je bij H&S van 15 jaar werkgarantie op je PV-installatie!

De zonnepanelenpremie

Omdat zonnepanelen wel een grote investering kunnen zijn, kan je rekenen op een premie van Fluvius. Het exacte premiebedrag wordt berekend op de sterkte van je zonnepanelen. Kies je voor een grote installatie, dan kan je premie oplopen tot €1500. De berekening is simpel: voor elke kWp ontvang je in 2022 een subsidie van €225. Vanaf 2023 is dit slechts €150 kWp. De gemiddelde PV-installatie in België beschikt over 5,2 kWp, wat neerkomt op een premie van ongeveer €1012. Lees alles over de premie op de website van Fluvius. 

Let op: De premies voor zonnepanelen bedragen elk jaar een kwart minder. Vanaf 1 januari 2025 zal de premie volledig verdwijnen. 

Lange levensduur

Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur. Gemiddeld duurt het bij zonnepanelen 25 jaar voordat je iets merkt van verslechtering. Zonnepanelen nemen heel traag af van hun rendement. Ze verliezen slechts 0,8% efficiëntie per jaar. Dit wil zeggen dat je zonnepanelen na 10 jaar nog meer dan 90% efficiëntie hebben. Je zal nauwelijks iets van verslechtering merken. Dit maakt zonnepanelen een duurzame en veilige investering voor de toekomst. Als dat nog niet genoeg is; bij H&S Powersolutions geniet je van 30 jaar garantie op je zonnepanelen!  

Wist je dat: Bij H&S Powersolutions krijg je een rendementsgarantie op je zonne-installatie. Merk je dat je zonnepanelen opeens minder energie opwekken? Dan sturen wij een technieker langs om de problemen op te lossen.

Zelden onderhoudskosten

Zonnepanelen zijn zeer robuust. Dit betekent dat ze zelden defect geraken of storingen hebben. Kortom: ze hebben weinig onderhoud nodig. Toch helpt het om je zonnepanelen na een paar jaar te laten reinigen. Bij H&S Powersolutions krijg je zelfs een aantal gratis reinigingsbeurten bij je zonnepaneleninstallatie. Zo blijven je zonnepanelen in topconditie!

Snelle installatie

Bovendien neemt de installatie van zonnepanelen niet veel tijd in beslag. Bij H&S Powersolutions duurt een volledige PV-installatie maximum 4 uur. Het enige waar je rekening mee moet houden is de wachttijd die doorgaans 2 maanden bedraagt.  

Extra voordeel: Met een back-up box ben je ook gewapend tegen onverwachtse stroomuitvallen. Je essentiële toestellen (bv. diepvries, frigo, alarmsysteem) zullen nog een tijdje elektriciteit krijgen van je zonnepanelen en thuisbatterij, meestal lang genoeg totdat de problemen opgelost zijn. Je kiest helemaal zelf welke  toestellen je verbindt aan de back-up box. 

Alle voordelen van zonnepanelen nog eens op een rijtje: 

  • Minder afname van netstroom en lagere distributienetkosten 
  • Een injectievergoeding voor overtollige energie 
  • De waarde van je woning stijgt met ongeveer 2,56% 
  • De premie van Fluvius 
  • Het verlaagde btw-tarief naar 6% 
  • De lange levensduur 
  • Weinig tot geen onderhoudskosten 
  • Snelle installatie 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn