3 redenen om voor een elektrische boiler te kiezen

In tijden waarin de aardgasprijzen onder druk staan zoeken we allemaal naar alternatieve manieren om ons huis te verwarmen. Dat betekent dat in deze periode de elektrische boiler veel populairder is geworden, want veel gezinnen zoeken namelijk manieren om onafhankelijk te worden van gas. Maar dat is niet het enige voordeel wat de elektrische boiler je kan bieden. Hij houdt ook je water constant warm en kan meerdere punten tegelijk voorzien van warm water tegelijkertijd. In deze blog willen we je de verschillende voordelen van elektrische boilers uitleggen, zodat jij efficiënt en kostenbesparend kan verwarmen thuis. 

1. Onafhankelijk van aardgas en stookolie 

Elektrische boilers hebben een reputatie dat ze veel elektriciteit gebruiken. Het is ook waar dat jouw elektriciteitsfactuur zal stijgen met een elektrische boiler in huis. Echter, als je de meerprijs van de elektrische boiler vergelijkt met je gasfactuur, kom je op het einde van de maand wel minder kosten uit. Gemiddeld ligt de besparing rond de € 50 per maand, maar dit kan verschillen naargelang de grootte van de boiler. Bovendien zijn de elektriciteitsprijzen niet zo vluchtig als de gasprijzen. 

Voor aardgas zijn we volledig afhankelijk van andere landen, omdat in België geen aardgasbronnen zijn. Ons aardgas is voornamelijk afkomstig van Noorwegen, Qatar, Nederland en Rusland. Voor stookolie zijn we dan weer sterk afhankelijk van Rusland en Saoedi-Arabië. Voor aardgas en stookolie is België dus afhankelijk van derden en deze landen kunnen invloed uitoefenen op de prijs die wij betalen om ons huis te verwarmen. Met elektriciteit is dat veel minder het geval. – wijproduceren eigen elektriciteit en kopen ook soms bij buurlanden 

Let op: Hoe groter de capaciteit van je elektrische boiler, hoe meer elektriciteit dat er nodig is om het water warm te houden. Onze adviseurs kiezen de boiler die het beste bij jouw behoeften past. 

2. Elektrische boiler op zonne-energie 

Onze energie-experts raden het sterk aan om een elektrische boiler te combineren met zonnepanelen. Op die manier zorgen je zonnepanelen voor een deel van de nodige elektriciteit voor je elektrische boiler. Zo ben je onafhankelijk van de energieprijzen die je energieleverancier je aanrekent. Een elektrische boiler combineren met zonnepanelen heeft als voordeel dat je gratis elektriciteit kan voorzien voor het verwarmen van je huis en daardoor op je energiefactuur zal besparen. Door je boiler te combineren met een zonne-installatie zullen je elektriciteits- en aardgaskosten dalen. 

3. Duurzaam verwarmen

Een elektrische boiler verwarmt op elektriciteit, dat betekent dat er geen sprake is van CO2-uitstoot. Bij gasketels en mazoutketels is dat wel het geval. Omdat je elektrische boiler geen gas verbrandt, is het één van de duurzaamste manieren om je huis te verwarmen. Natuurlijk is het onmogelijk na te gaan uit welke bron je elektriciteit vandaan komt. Als je een groen energiecontract heeft weet je zeker dat jouw stroom op duurzame wijze is opgewekt, maar meeste energieleveranciers bieden een mix aan van groene en grijze elektriciteit. Hierdoor weet je dus nooit of de elektriciteit die je afneemt uit een duurzame bron komt of van kerncentrales komt. 

Tip: Met zonnepanelen en een elektrische boiler ben je zeker dat je verwarmt op 100% duurzame energie. 

De grootste misconceptie rond de elektrische boiler 

Er zijn veel voordelen van elektrische boilers t.o.v. traditionele condensatieketels. Maar er heerst een algemene misconceptie rond elektrisch verwarmen. De aardgasprijzen per kWh zijn lager dan de elektriciteitsprijs per kWh. In andere woorden: 1 kWh aardgas is goedkoper dan 1 kWh elektriciteit. Maar: je hebt veel meer kWh aardgas nodig dan dat je kWh elektriciteit nodig hebt om water op te warmen. Dit geeft de illusie dat verwarmen op aardgas voordeliger is dan op elektriciteit, terwijl dat eigenlijk niet correct is. Ook zijn de elektriciteitsprijzen veel stabieler dan de prijzen van aardgas of mazout. Dit komt omdat elektriciteit op verschillende duurzame manieren kan worden opgewekt, denk maar aan zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales, etc. Hierdoor is de prijs van (groene) elektriciteit stabieler, terwijl aardgas en stookolie wel onder druk staan. 

Wist je dat: Voor een elektrische boiler te installeren hoef je thuis helemaal geen verbouwingen te doen. Je radiatoren kunnen gewoon blijven staan en er hoeven geen extra speciale voorzieningen geïnstalleerd te worden. 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn